torstai 18. lokakuuta 2012

Shortsikeli lokakuussa!

Onpas erikoinen syksy. Usein lokakuussa on ollut jäisiä katuja, satunnaisia lumikuuroja ja ainakin lämpötila tukevasti nollan tienoilla. Nyt ei kuitenkaan voi pukeutua kalenterin mukaan kun päivälämpötila voi vaihdella melkein kymmenen astetta saman viikon aikana.

Maanantaina otin lenkille ekan kerran tänä syksynä juoksutakin mukaan kun lämpötila oli +4C ja tihutteli vähän sadetta. Ei tullut onneksi kuuma, yleensä tuo +5C on sellainen vedenjakaja sen suhteen laitanko takin vai en.


Äsken oli +10C ja melkein tyyni keli ja tuntui että pitkät juoksutrikoot ja pitkähihainen paita oli melkeinpä liikaa. Shortseilla tai lyhythihaisella juoksupaidalla olisi pärjännyt hyvin! Lokakuussa! Vastaan tuli silti jälleen lenkkeilijöitä pipojen, takkien ja hanskojen kanssa. Mitenköhän he pärjäävät kun on -20C?

En ole todellakaan mikään erityisen lämminverinen kaveri, villasukat, hanskat, pipot, huivit jne. on ollut jo pidempään käytössä kun pyöräilen tai ulkoilen pojan kanssa. Sen, seisoskeleeko paikallaan vai juokseeko puolitoista tuntia, pitää ehdottomasti näkyä pukeutumisessa tai ongelmia on luvassa.

Hanskat on aika hankala juttu. Mulla ei ole varsinaisia juoksuhanskoja, kunnolliset on kalliita ja toisaalta monet omat vaihtoehdot, sormikkaat, lapaset, erilaiset ulkoiluhanskat, muuttuvat kovassakin pakkasessa nopeasti hikisiksi ja hiostaviksi. Ei huvittaisi ostaa 50 euron teknisiä juoksuhanskoja ja huomata että kädet on viiden minuutin juoksemisen jälkeen tulikuumat. Ehkä tänäkin talvena juoksen taas mitkä tahansa kangassuikaleet käsissä ne ekat kilometrit kunnes keho tuottaa jo niin paljon lämpöä että hanskat voi tunkea takin taskuihin.

Tänään tuli lenkillä täyteen 743 kilometriä, 257 vielä uupuu tavoitteesta. Vajaa 30km viikossa siis riittäisi niin tonni täyttyy ennen uutta vuotta!

Sali meni eilen hyvin vaikka taas piti keskittyä lähinnä selkään ja jalkoihin. Viikon takainen tehotreeni oli nimittäin jättänyt vatsalihaksetkin niin aroiksi että niitäkin sai tehtyä vain vähän.. Päätin että testaan tuota rannetta huomenna ihan tositoimissa, onhan se vaivannut välillä ennenkin mutta ei silti ole haitannut salilla. Teen ihan normaaleilla painoilla ja liikeradoilla mutta lyhyillä sarjoilla. Jos on ongelmia niin soitan sitten heti pukkarista lääkärille ettei tilanne pitkity.

8 kommenttia:

  1. Minä olen miettinyt paljon tota juoksupukeutumista, kun tänäänkin näin jonkun kaverin lyhyissä trikoissa ja pitkähihaisessa juoksupaidassa. Itse olen jo pidemmän aikaa pukeutunut pitkiin trikoisiin, toppiin tai t-paitaan, tuulitakkiin (varsinaista juoksutakkia en omista) ja sinun kauhuksesi pipoon ja hanskoihin.
    Aluksi syy takin valitsemiseen paidan sijaan oli siinä, etten omistanut pitkähihaista urheilupaitaa eikä kaupoista tuntunut löytyvän sopivia (toisin sanoen väri oli väärä tai hinta liian korkea) ja siinä, että usein ulkona satoi ja takki tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Nyt kun olen pidemmän aikaa juossut takissa, en enää edes kaipaa paitaa. Ja melkein aina tosiaan sataa tai tihkuttaa.

    Syy pipoon sen sijaan on siinä, että kun pääni hikoaa, minulle tulee heti kylmä. Muutenkin tuuli puhaltaa jotenkin suoraan korviini ja sitten päätäni alkaa särkeä. Ehkä pärjäisin myös jollain leveällä pannalla, mutta koska en omista sellaista, ohut pipo kelpaa ihan hyvin. Sekin varmaan muuten vaikuttaa tähän pipoasiaan, että aloin käyttää normaalivaatetuksessakin pipoa heti kun kesä oli ohitse ja kesähattu piti laittaa syrjään. Talven varalle minulla on paksumpi pipo, joten eiköhän lenkkipipo-ongelmakin ratkea paksummalla pipolla, mikäli nykyinen pakkasten iskiessä osoittautuu tehonsa menettäneeksi.

    Sormikkaatkin ovat minun kohdallani täysin perustellut, koska käteni ovat jääkylmät ihan sisätiloissakin. Nyt käytän hiihtohanskoja ja vaikka niissä ei kädet pahasti hikoa niin otan niitä silti välillä pois. Uskon kyllä pärjääväni samoilla talvella ja jos en pärjää, niin ainahan myydään paksumpia ja paksumpia hansikkaita.

    Tästä tuli nyt aika pitkä puolustuspuhe ylipukeutumista kohtaan, mutta halusinkin vain tuoda julki meidän pipoihmisten mielipiteitä. Tosin sillä saattaa olla merkitystä, että lenkkeilen aina ennen aamukahdeksaa, joten mistään 10+ lämmöstä ei kyllä ole kyse, vaan monesti on vielä aamusumua teillä kun lähden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen kommentti, kiitos! Tuo on kyllä totta että niin pipoissa, hanskoissa kuin vaikka paidoissakin on isoja eroja ja pelkkä materiaali vaikuttaa paljon siihen onko se sopiva nollakelissä vai kymmenessä plus-asteessa. Ja tietysti ne henkilökohtaiset hikoilu ym. erot tai se miten pitkä tai kovavauhtinen lenkki on kyseessä. Mulla pipo kastuu heti ihan märäksi pakkasillakin ja pyrin käyttämään lippistä mahdollisimman pitkään, ihan sinne nollakeleille asti.

      Vaikka mulla on lämmin olo aika vähilläkin lenkkivaatteilla niin silti iho tuntuu kylmältä kun laittaa käden vaikka paidan alle selän tai vatsan päälle. Mistäköhän se johtuu? Iho on viileä ja lämpö tulee kehon sisältä?

      Tärkein juttu on kuitenkin se että pääsisi heti lenkin jälkeen lämpimään suihkuun tai ainakin vaihtamaan kuivat vaatteet päälle. Varsinkin pakkasilla voi käydä tosi huonosti jos vaatteet ovat pitkään märät, lenkin aikana tai sen jälkeen.

      Poista
  2. Tsekkaapa lauantaina mun blogi, kirjoittelin juuri sinne valmiiksi jutun hanskoista :) suosittelen kyllä niitä!

    VastaaPoista
  3. Itse oon noihin hanskoihin joskus sijoittanut.. Omalla kohdallani oon sitä mieltä, että niimpä ne hyvin usein päätyy nyrkkiin, oli sitten kolmen euron hanskat a´la H&M tai kolmen kympin hanskat a´la Asics.. :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota vähän pelkäsin.. Intersportin juoksuhanskat valmistajasta riippumatta oli muistaakseni melkein 50 euroa joten ehkä tosiaan jollain perus sormikkailla otetaan jatkossakin ne pakkaspäivien ekat kaks kilometriä jonka jälkeen kädet on lämpimät.

      Poista
  4. Minäkin olen huomannut, että iho on lenkin jälkeen aina tosi kylmä. Se on vähän jopa ongelmallista, koska minä haluan aina lenkin jälkeen tehdä vielä lihaskuntoliikkeitä, enkä oikein tiedä, pitäisikö pitää märät (jos on vaikka tihkuttanut) trikoot jalassa vai kiskoa ne pois. Tuntuisi typerältä vetää puhtaat, kuivat housut hikisen ihon päälle vain parinkymmenen minuutin takia.
    Parasta tietenkin olisi päästä heti lämpimään suihkuun. Tai saunaan, mutta pakkasella se tuntuu kyllä tosi ikävältä jääkylmissä jaloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on just se miksi en mene suosikkilenkkeilymetsääni pyörällä vaan autolla. Autossa on hyvä säilyttää vaihtovaatteita, saa lämmityslaitteen heti päälle jne. Ohuilla vaatteilla voi juosta mutta ei pyöräillä enää loka-marraskuussa.

      Poista