keskiviikko 21. marraskuuta 2012

CrossTraining Magazine, toiminnallisen harjoittelun puolesta.

Lokakuun lopussa ilmestyi Lehtipisteisiin uusi tuttavuus, CrossTraining Magazine. Lehti on nyt luettu hiirenkorville jo useampaankin kertaan joten muutama sananen siitä voisi olla paikallaan.


Ensimmäinen fiilis lehdestä on tuttuus. Lehden kansi on lähes identtinen ProBodyn numeron 5/2011 kanssa. Tämä ei ole sen enempää sattumaa kuin plagiointiakaan, viimeiset viisi vuotta ProBodyä tehnyt Jouni Virtamo siirtyi sieltä pois ja alkoi tekemään tätä uutta CT Magazinea. Virtamohan on todellinen suomalaisen treenijournalismin grand old man, hän on kirjoittanut niin kirjoja saliharjoittelusta kuin tehnyt useita eri lehtiä lähes 30 vuoden ajan.

Ulkoasu on siis hyvin tuttu, samoin lehden runko ja esimerkiksi sivumäärä on sama kuin ProBodyssa. Kirjoitusten aiheetkin ovat hyvin pitkälti samoja, kun ProBodyn kannessa lukee Toiminnallinen Harjoittelu * Kuntosaliharjoittelu * Urheiluravitsemus, CT Magazinessa vastaava linjanveto on Toiminnallinen Harjoittelu * Voimaharjoittelu * Urheilijan ravinto. Pääpiirteittäin ero on siis hiuksen hieno, sisällössä painotus on toki enemmän crossfitiin ja muuhun toiminnalliseen, omankehon painoa käyttävään harjoitteluun nojaava.

Itse teksti on kuitenkin laadukasta ja koin erittäin mielenkiintoisina lähes kaikki jutut. Salon Mikosta on kiinnostavaa lukea aina, vaikka tuo vanha ProBodyn lehti olisikin tuttu niin uutta asiaa tulee taas ja käsitellään nykyhetkeä. Muista crossfit-staroista on mukana naisten kärkikaartiin kuuluva Tea Tähtinen (Salon tavoin muuten CrossFit Porin urheilijoita) ja Mikko Aronpää, Suomen ykkönen ja Euroopan ykkös-crossfittaajia. Urheiluravitsemuksesta käsitellään nesteytystä ja proteiinia, aika perusjuttuja jotka olisi tietysti hyvä olla hallussa lukijoilla. Lehdessä myös esitellään muutamia wodeja eli päivän harjoitteita joita voi tehdä paitsi suoraan lehdestä luettuna tietona niin myös soveltaa omaan saliharjoitteluun osittain. Harjoittelun perusasioihin pureudutaan leuanvedon tekniikkaa ja eri variaatioita valottavassa jutussa.

Yksi ongelma CrossTraining Magazinessa kuten muissakin treenilehdissä ja oikeastaan myös koko mediakentässä on mainosten ja toimituksellisen sisällön sekoittaminen. Crossfit-salien esittelemisen ja mainostamisen rajaviiva on häilyvä, varsinkin kun jutut on kirjoittanut sali itse eikä varsinainen toimittaja. Muissa alan lehdissä vastaavaa ilmiötä esiintyy erityisesti lisäravinteiden parissa.

ProBody on mainio lehti, samoin CrossTraining Magazine ja sitäkin voi suositella kaikille saliharjoittelunsa monipuolistamisesta kiinnostuneille. Lehdet tosin todennäköisesti syövät toistensa levikkiä sillä ne ovat kuitenkin niin selkeästi toistensa kaltaisia ja vain me pahimmat friikit jaksamme lukea molempia.

Toiminnalliselle harjoittelulle kuten crossfitille ja CrossTraining Magazinelle toivon kuitenkin pitkää ikää, toivottavasti touhu ei jää vain hetken muotioikuksi vaan tämä hieno treenimuoto pysyy ainakin jollain tavalla pinnalla jatkossakin.


Tämä CT Magazinen eka numero poistuu muuten lehtipisteistä lähipäivinä joten kannattaa pitää kiirettä. Toinen numero ilmestyy ensi tiistaina, 27. marraskuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti