maanantai 28. tammikuuta 2013

Lepopäivä? Kolme tuntia lihashuoltoa!

Lauantaina piti olla odotettu lepopäivä. Korkeintaan kävelisin sohvalta jääkaapille tai ulkoilisin vähän perheen kanssa. No, perjantai-iltana vähän ennen nukkumaanmenoa tuli tekstiviesti. Seuraavan päivän taiji-alkeiskurssille oli vapautunut paikka sairastumisen vuoksi, haluaisinko mennä mukaan?

Kaverini on kouluttautunut taiji-ohjaajaksi ja on kysellyt aiemminkin tutustumaan lajiin. Kalenteri on kuitenkin sen verran täynnä liikuntaa että vaikka haluaisinkin kokeilla kaikkea uutta niin haluan pitää kiinni kahdesta selkeästä lepopäivästä viikossa enkä myöskään halua korvata sali- tai lenkkipäiviä millään muulla. Mut hei - kerranhan täällä vaan eletään. Parin minuutin miettimisen jälkeen laitoin viestin että lähden mukaan, kolme tuntia kestävälle taiji-kurssille!

Suurin osa ihmisistä tuntee taijin kiinalaisista uutiskuvista joissa pari vanhusta puistossa tai koko koululuokka voimistelee rauhalliseen tahtiin, eikä itselläni hirveästi enempää tietoa ollut. Tunnille ei tarvinnut ottaa oikeastaan mitään mukaan, mukavat vaatteet ja vesipullo riittää. Ohutpohjaiset kengät käy mutta pelkät sukatkin on ok.

Tunnilla mentiin oikeastaan heti asiaan, vähän epäilin että alkeiskurssilaiset istutetaan ensin johonkin koululuokkaan kuuntelemaan taijin historiaa ja taustoja mutta liikkeelle lähdettiin saman tien. Alkuasento, muutama liike ja taas alusta. Ohjaaja kierteli katsomassa ja korjaamassa asentoja ja liikeratoja.

Tämä taiji mitä opettelin on alkuperäistä yang-tyyliä. Tauoilla juttelimme opettajan kanssa enemmän lajista ja selvisi että puistoissa ja youtubessa nähty taiji on lyhennetty ja yksinkertaistettu versio. Yang-tyylin perusosa koostuu kolmesta osasta, yhteensä 116 asennosta (periaatteesta) jotka muodostetaan 367 liikkeellä. Taiji ei ole kärsimättömän valinta, tämän perusosan oppimiseen menee noin kolme vuotta. Kolmessa vuodessa oppii siis koko liikesarjan jonka kesto on noin 15-30 minuuttia riippuen siitä miten nopeasti sen tekee.

Kolmen tunnin alkeiskurssin aikana ehdimme käydä läpi 6 asentoa jotka muodostettiin 14 eri liikkeellä. Jokaista liikettä hiottiin tarkkaan, sormien, ranteiden, olkapäiden ja jalkojen asento yritettiin saada koko ajan oikein. Tarkoitus on tehdä koko liikerata rennosti, lihaksia jännittämättä. Toisin kuin joogassa tai pilateksessä, esimerkiksi keskivartaloa ei jännitetä. Tarkoitus on rentouttaa jokainen lihas. Taijin mukanaan tuoma voima ei synny perinteisesti lihaksia jännittämällä vaan päinvastoin rentouttamalla. Ohjaaja käytti esimerkkinä pientä vauvaa jolla ei ole varsinaista puristusvoimaa mutta joka pystyy nappaamaan sormesta kiinni lujaa puristamalla ilman varsinaista lihasvoimaa - juuri siksi koska hänen lihaksensa ovat täysin rennot.

Taiji on erinomainen tapa purkaa lihasjännitteitä ja huoltaa kehoaan. Se ei kuitenkaan ole venyttelyä eikä lihaksia venytetä. Yang-tyylin taiji muistuttaa minusta pedagogisesti enemmän balettia kuin mitään joogaa, pilatesta tai putkistoa. Liikerata aloitetaan koko ajan alusta ja kun on hieman edetty, ohjaaja näyttää yhden liikkeen ja asennon jolla sarja jatkuu ja taas aloitetaan alusta. Ohjaaja ei ole pikkutarkka jalan terien asentojen tai sormien ojentumisen kanssa muuten vain, erilaisilla testeillä kokeillaan miten vahva asento on. Liikesarjasta otetaan yksittäisiä asentoja joiden vahvuutta testataan parin kanssa, kokeillaan pysyykö tasapaino kun toinen yrittää painaa tai työntää kumoon. Sormien, olkapäiden tai jalkojen asennon pienelläkin muutoksella tai sillä onko paino jalan kantapäällä vai päkiällä on suuri merkitys siihen miten hyvin tasapaino säilyy.

Tällä taiji-tunnilla ei puhuttu meditaatiosta tai mielen harjoittamisesta mutta on selvää että se häilyy koko ajan taustalla. Jos aikoo tehdä 367 liikettä peräkkäin oikein, ei voi ajatella mitään muuta. Keskittymisen ja rentoutumisen tulee olla täydellistä jotta voi onnistua eikä mielessä ole sijaa millekään muulle kuin harjoitukselle. Ehkä se on taijin ydin.

Kolme tuntia kului yllättävän nopeasti ja alkeiskurssilla ehti saada hyvän käsityksen siitä mitä taiji on. Jos liikuntakalenterini ei olisi niin täynnä niin voisin hyvinkin ottaa sen osaksi elämääni mutta tässä tilanteessa tilanne on turhan hankala.

Yang-tyylin taijia opetetaan tällä hetkellä kymmenellä paikkakunnalla, lisää tietoa löytyy ITCCA Finlandin kotisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti